Feiten over jouw ademhaling - het diafragma

donderdag 23 februari 2023 door Robin Speet

Het diafragma is een belangrijke spier in het lichaam die een cruciale rol speelt bij de ademhaling. Het is een koepelvormige spier die zich onderaan de borstkas bevindt en die het borst- en buikgedeelte van het lichaam scheidt.

Wanneer het diafragma samentrekt, wordt de borstkas vergroot en wordt er lucht in de longen gezogen. Dit wordt inhalatie genoemd. Bij ontspanning van het diafragma wordt de borstkas kleiner en wordt lucht uit de longen geduwd. Dit wordt uitademing genoemd. Het diafragma is dus betrokken bij het reguleren van de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de zuurstof- en koolstofdioxidebalans in het lichaam. Bovendien kan het diafragma ook een rol spelen bij het ondersteunen van de organen in de borstkas en de buikholte, en kan het helpen bij het controleren van de druk in de buikholte bij bijvoorbeeld het tillen van zware voorwerpen.

lees dit complete artikel

Fitfair 2022

dinsdag 13 december 2022 door Melanie van de Weerd

Dit jaar stonden wij weer 2 dagen op de Fitfair dat werd gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Hier hebben wij onze ademspierkracht cursus gelanceerd onder verschillende doelgroepen. Zo bestaat onze doelgroep uit: De consument, fysiotherapeut, sportschoolhouder, personale trainer en iedereen die met sport en gezondheid werkt en baat heeft bij een getrainde ademspierkracht.

lees dit complete artikel

Anatomie van het adem halen

woensdag 26 oktober 2022 door Melanie van de Weerd

Adem halen is van essentieel belang. Stop je hier mee dan zul je het niet lang overleven. Gelukkig hoeven we hier niet over na te denken en gaat het allemaal automatisch. Dit allemaal wordt geregeld vanuit onze hersenstam. We ademen zuurstof in en koolmonoxide uit. Onze longen zijn nooit helemaal leeg er zit altijd lucht in waarmee gas uitgewisseld kan worden. De ademhaling ververst deze lucht. Gaswisseling vindt plaats in de longen (externe respiratie) en in het lichaam (interne respiratie). De ingeademde zuurstof wordt afgegeven aan het bloed. Het zuurstofrijke bloed wordt verder door het lichaam gepompt. Dit wordt gereguleerd in de longen. De longen bevinden zich boven het middenrif en lopen door tot het sleutelbeen. De rechterlong is verdeeld in drie oppervlakte, de linkerlong is verdeeld in twee. Doordat het hart ook aan de linkerkant zit is de linkerlong kleiner dan de rechterlong. 

lees dit complete artikel

Wat voor een effect heeft adem training op jouw sportprestatie?

woensdag 19 oktober 2022 door Robin Speet

Je ademspierkracht trainen wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde want ademhaling is een belangrijke factor als het gaat om het leveren van een topprestatie. Een topprestatie is op ieder niveau anders maar wat wel overeen komt, is dat er een moment waarop je buiten adem raakt. Buiten adem raken zonder optimaal een prestatie te kunnen leveren is niet wat je wilt als sporter. Jij wilt jouw doelen halen. Of dit doel nu te maken heeft met tijd, afstand of gewicht, ademhalingstraining helpt jou jouw prestatie te verbeteren. Door het trainen van ademhalingsspieren verbeter je je kracht, uithoudingsvermogen en explosiviteit waardoor je je doelen kunt bereiken.

lees dit complete artikel