Wetenschap

Boek 7% winst op je prestatie met getrainde ademhalingsspieren

Uit onderzoek blijkt: met getrainde ademhalingsspieren boek je zo’n 7% prestatiewinst en ontwikkel je 30% spiergroei in 6 weken bij een consistent gebruik. Een training duurt zo’n 5-10 minuten per dag en kan je gewoon vanaf de bank uitvoeren.

Oude kennis naar de 21e eeuw gebracht

De wetenschap van de ademhaling is niet nieuw. Vormen van ademhalingstraining zijn duizenden jaren terug te voeren. Die kennis hebben we meegenomen en voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk gemaakt.

Verbeterde ademspierkracht

Sterke ademhalingsspieren stellen atleten op alle niveaus in staat om hun prestaties te verbeteren, zowel bij hoge intensiteit als bij duursporten. Het trainen van ademhalingsspieren, voornamelijk het middenrif, verlengt de tijd totdat ze vermoeid raken, waardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren die tijdens het sporten worden gebruikt wordt verlengd.


DR Christopher Morse

DR Christopher Morse heeft een onderzoek onder 19 deelnemers uitgevoerd waaruit de maximale inspiratoire druk en maximale expiratoire druk onderzocht is. Deze druk nam met 45% en 20% toe. Deze resultaten zijn terug te voeren op het middenrif dat met ongeveer 30% groeide. Met deze groei verbeterde de deelnemers gemiddelde hun trainingsefficiëntie met 7% en produceerde ze meer kracht gedurende een langere periode zonder toename van de VO2max.

AMBU international

AMBU International heeft een klinisch onderzoek uitgevoerd naar het effect dat Airofit heeft op de trainingsprestaties. Het onderzoek is gebaseerd op expiratoire en inspiratoire weerstandstraining. Het prestatie-effect werd gemeten in een standaard Cooper-looptest voor en na een proef van twee maanden. 68 mensen werden verdeeld in 3 groepen, die 8 weken trainden met verschillende weerstandsniveaus.

Groep 1 was een controlegroep en trainde met vrijwel geen weerstand -0,5%. Groep 2 trainde met 33% weerstand, terwijl groep 3 de moeilijke taak had van 50% weerstandstraining. De resultaten laten zien dat degenen in Groep 1 (controlegroep) hun prestaties met 0,5% verbeterden, Groep 2 verbeterde met 8% en Groep 3 verbeterde atletische prestaties met 15%. Dit bewijst dat hoe hoger de trainingsintensiteit met Airofit, hoe sterker de ademhalingsspieren van de gebruiker worden, waardoor hogere prestaties mogelijk worden.

Het effect van 2 maanden trainen

In 1976 werkten Leith en Bradley met drie groepen van vier proefpersonen, allemaal gemiddeld gezonde personen, en kwamen tot de conclusie dat de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren kunnen worden vergroot door geschikte training van de ademhalingsspieren. Vermoeidheid van de ademhalingsspieren zijn een beperkende factor tijdens inspanning. Met getrainde ademhalingsspieren kan de inspanningslimiet worden verhoogd.

Onderzoek bij roeiers

Ademspiertraining verbetert de roeiprestaties

De eerste prestatiebeoordeling vond plaats eind oktober, de eerste maand van de voorbereidingsperiode van het roeiseizoen. Alle proefpersonen waren leden van het nationale team of kandidaten voor het nationale team en deden al minimaal 3 ± 4 jaar mee.

Aan het begin van het onderzoek voerden de proefpersonen een submaximale incrementele belastingstest uit, gevolgd door een 6 minuten durende volledige test op een roei-ergometer. Beide groepen begonnen aan een periode van 11 weken van ademspiertraining. De effecten van de interventie werden geëvalueerd, met dezelfde testreeks, na 4 weken en na voltooiing van de trainingsperiode.

Lees meer over de AiroFit!