De kracht van neusademhaling

Waarom neusademhaling belangrijk is en hoe je het kunt trainen

Neusademhaling is een eeuwenoude ademhalingstechniek die steeds meer aandacht krijgt in moderne gezondheid- en fitnesskringen. Hoewel velen zich misschien niet bewust zijn van de manier waarop ze ademen, kan het maken van de bewuste keuze om door de neus te ademen een groot verschil maken voor zowel de algemene gezondheid als sportprestaties. In deze blog bespreken we waarom neusademhaling belangrijk is, de algemene voordelen, de specifieke voordelen voor sporters en mensen met longaandoeningen, en geven we tips over hoe je neusademhaling kunt trainen.

Waarom is neusademhaling belangrijk?

Neusademhaling is cruciaal omdat onze neus specifiek is ontworpen om de lucht die we inademen te filteren, te verwarmen en te bevochtigen. Dit maakt de lucht beter geschikt voor onze longen en helpt bij het voorkomen van irritatie en infecties. Wanneer we door onze mond ademen, missen we deze voordelen en kunnen we onze luchtwegen blootstellen aan meer verontreinigingen en irritaties.

Algemene voordelen van neusademhaling

 1. Verbeterde Luchtkwaliteit: De neusholtes filteren stof, pollen en andere verontreinigingen uit de lucht, waardoor de lucht die onze longen bereikt schoner is.
 2. Optimale Temperatuur en Vochtigheid: De neus verwarmt en bevochtigt de lucht, wat helpt bij het beschermen van de luchtwegen tegen irritatie door koude of droge lucht.
 3. Betere Zuurstofopname: Neusademhaling stimuleert een betere balans van kooldioxide en zuurstof in het bloed, wat leidt tot een efficiëntere zuurstofopname.
 4. Verhoogde Nitric Oxide Productie: De sinussen produceren nitric oxide, een molecuul dat helpt bij het verwijden van bloedvaten, wat de bloedstroom en zuurstofafgifte naar cellen verbetert.

Voordelen voor sporters

 1. Verbeterd Uithoudingsvermogen: Door door de neus te ademen, kunnen sporters hun ademhaling vertragen en de zuurstofuitwisseling in hun longen optimaliseren. Dit kan leiden tot een verbeterd uithoudingsvermogen en minder snel buiten adem raken.
 2. Sneller Herstel: Neusademhaling bevordert de productie van nitric oxide, wat helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en sneller herstel na intensieve inspanningen.
 3. Betere Focus en Concentratie: Door bewust te ademen, kunnen sporters hun mentale focus en concentratie verbeteren, wat cruciaal is voor topprestaties.
 4. Verlaagde Hartslag: Neusademhaling kan helpen om de hartslag te verlagen tijdens rust en inspanning, wat kan bijdragen aan een efficiënter cardiovasculair systeem.

Voordelen voor personen met longaandoeningen

 1. Minder Luchtwegirritatie: De neus filtert en bevochtigt de lucht, wat kan helpen bij het verminderen van irritatie van de luchtwegen, iets wat bijzonder nuttig is voor mensen met astma of COPD.
 2. Betere Luchtstroom: Neusademhaling kan helpen bij het verbeteren van de luchtstroom naar de longen, wat kan bijdragen aan een betere longfunctie en minder benauwdheid.
 3. Verhoogde Zuurstofopname: Mensen met longaandoeningen kunnen profiteren van de verbeterde zuurstofopname en de balans van gassen in het bloed die wordt gestimuleerd door neusademhaling.
 4. Vermindering van Hyperventilatie: Voor mensen die gevoelig zijn voor hyperventilatie, kan neusademhaling helpen om de ademhaling te reguleren en de episodes van snelle, oppervlakkige ademhaling te verminderen.

Tips om neusademhaling te trainen

 1. Bewustwording: De eerste stap naar het verbeteren van je neusademhaling is bewustwording. Probeer gedurende de dag regelmatig te controleren hoe je ademt. Adem je door je neus of door je mond?
 2. Ademhalingsoefeningen:
  • Vier-tellen Ademhaling: Adem vier seconden in door je neus, houd vier seconden vast, adem vier seconden uit door je neus en wacht vier seconden voordat je opnieuw inademt.
  • Alternerende Neusademhaling: Sluit je rechterneusgat met je duim, adem in door je linkerneusgat. Sluit dan je linkerneusgat met je ringvinger en adem uit door je rechterneusgat. Herhaal dit een paar keer.
 3. Tijdens het sporten: Begin langzaam door bewust door je neus te ademen tijdens lichte inspanning zoals wandelen of joggen. Verhoog geleidelijk de intensiteit terwijl je door je neus blijft ademen.
 4. Nachtelijke Ademhaling: Probeer 's nachts door je neus te ademen. Als je merkt dat je vaak met je mond open slaapt, overweeg dan om een neusstrip te gebruiken die helpt om je neusgangen open te houden.
 5. Postuur en Ontspanning: Een goede houding en ontspannen spieren bevorderen een efficiënte ademhaling. Zorg ervoor dat je rechtop zit of staat met ontspannen schouders.
 6. Hydratatie: Houd je neusholtes gehydrateerd door voldoende water te drinken en, indien nodig, een luchtbevochtiger te gebruiken om droge lucht te voorkomen.

Conclusie

Neusademhaling biedt een breed scala aan voordelen voor de algemene gezondheid, sportprestaties en mensen met longaandoeningen. Door simpelweg bewust te kiezen voor neusademhaling, kunnen we de kwaliteit van de lucht die we inademen verbeteren, onze zuurstofopname optimaliseren en ons welzijn vergroten. Of je nu een atleet bent die zijn prestaties wil verbeteren of iemand met een longaandoening die op zoek is naar verlichting, neusademhaling kan een eenvoudige maar krachtige verandering zijn in je dagelijkse routine. Met de bovenstaande tips kun je beginnen met het trainen van je neusademhaling en de vele voordelen ervan ervaren.

De kracht van neusademhaling
Bram van den Acker 29 mei 2024
Deel deze post
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten