De kracht van het diafragma

Het menselijk lichaam zit vol met wonderlijke structuren en organen die essentieel zijn voor onze dagelijkse functies. Eén van die cruciale elementen is het diafragma. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat het diafragma is, welke rol het speelt in ons lichaam, en hoe je het diafragma sterker kunt maken.

Wat is het diafragma?

Het diafragma is een platte, koepelvormige spier die zich onder de ribbenkast bevindt en de borstholte scheidt van de buikholte. Het wordt vaak beschouwd als de belangrijkste spier voor onze ademhaling. Het bestaat uit spiervezels en bindweefsel en heeft de vorm van een omgekeerde kom. Dit gespierde membraan heeft verschillende belangrijke kenmerken en functies:

 • Ademhalingsspier: Het diafragma is de belangrijkste spier die betrokken is bij de ademhaling. Het reguleert de luchtstroom in en uit de longen door samentrekking en ontspanning. Wanneer het diafragma samentrekt, wordt de borstholte vergroot en de lucht wordt in de longen gezogen. Bij ontspanning wordt de lucht uitgestoten.
 • Dome-vormige structuur: Het diafragma heeft een koepelvormige structuur, waarbij het naar beneden beweegt tijdens inhalatie en omhoog beweegt tijdens uitademing. Dit zorgt voor een efficiënte ademhaling, waarbij de longen optimaal worden gevuld met lucht.
 • Scheidingsfunctie: Naast zijn rol in de ademhaling, fungeert het diafragma als een scheiding tussen de borstholte (thorax) en de buikholte (abdomen). Deze scheiding is essentieel om te voorkomen dat de organen van de buikholte omhoog bewegen en in de longen terechtkomen tijdens de ademhaling.
 • Ondersteuning van de wervelkolom: Het diafragma hecht zich aan de onderste ribben en de wervelkolom. Hierdoor biedt het ondersteuning aan de wervelkolom en draagt het bij aan de stabiliteit van het bovenlichaam.
 • Betrokkenheid bij andere lichaamsfuncties: Naast de ademhaling, is het diafragma betrokken bij andere lichaamsfuncties zoals hoesten, niezen en het reguleren van de intra-abdominale druk (druk in de buikholte). Het speelt ook een rol bij het helpen bij het persen tijdens de stoelgang.

Het diafragma is dus niet alleen een ademhalingsspier, maar ook een anatomische scheiding en een ondersteunende structuur in ons lichaam. Het is van vitaal belang voor onze overleving en speelt een centrale rol in de manier waarop we zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen, wat cruciaal is voor het functioneren van ons lichaam en onze gezondheid. Het begrijpen en verzorgen van deze belangrijke spier kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Welke rol speelt het diafragma?

Het diafragma is verantwoordelijk voor het reguleren van onze ademhaling. Wanneer we inademen, trekt het diafragma samen en beweegt het naar beneden, waardoor de longen zich met lucht kunnen vullen. Bij uitademing ontspant het diafragma en keert het terug naar zijn oorspronkelijke positie, waardoor de lucht wordt uitgestoten. Dit proces van samentrekking en ontspanning van het diafragma zorgt ervoor dat we continu zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen, wat cruciaal is voor ons overleven en het goed functioneren van ons lichaam.

De belangrijkste functie van het diafragma is het reguleren van onze ademhaling. Het diafragma fungeert als de belangrijkste spier die betrokken is bij het proces van inademen (inspiratie) en uitademen (expiratie).

 • Inademing (inspiratie): Tijdens het inademen trekt het diafragma samen en beweegt het naar beneden. Dit vergroot de ruimte in de borstholte, waardoor de longen kunnen uitzetten en lucht naar binnen kunnen stromen. Het diafragma is de belangrijkste spier die verantwoordelijk is voor deze beweging.
 • Uitademing (expiratie): Bij het uitademen ontspant het diafragma en keert het terug naar zijn koepelvormige positie. Hierdoor wordt de druk in de longen verhoogd, en de lucht wordt uit de longen geduwd.
 • Reguleren van ademhalingsdiepte: Het diafragma speelt ook een rol in het reguleren van de diepte van de ademhaling. Wanneer we dieper willen ademhalen, trekt het diafragma sterker samen en beweegt het verder naar beneden. Bij oppervlakkige ademhaling ontspant het diafragma minder en beweegt het niet zo ver naar beneden.
 • Ondersteunen van de buikorganen: Het diafragma fungeert als een soort barrière tussen de borstholte (thorax) en de buikholte (abdomen). Het voorkomt dat organen uit de buikholte omhoog worden geduwd tijdens het ademen. Dit is vooral belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de organen niet in de weg komen van de longen en interfereert met de ademhaling.
 • Ondersteuning van de wervelkolom: Het diafragma hecht zich aan de onderste ribben en de wervelkolom. Hierdoor biedt het ondersteuning aan de wervelkolom en draagt het bij aan de stabiliteit van het bovenlichaam.
 • Hulp bij andere lichaamsfuncties: Naast de ademhaling speelt het diafragma een rol bij andere lichaamsfuncties, zoals hoesten, niezen en het helpen bij het persen tijdens de stoelgang. Het reguleert ook de intra-abdominale druk, wat belangrijk is voor verschillende activiteiten zoals tillen.

Hoe maak je je diafragma sterker?

Een interessante manier om je diafragma te versterken, is door te trainen met weerstand tijdens het ademhalen. Dit houdt in dat je een bepaalde mate van weerstand toevoegt aan je ademhalingsoefeningen, wat het diafragma extra uitdaagt. Een eenvoudige manier om dit te doen is door het gebruik van een ademhalingstrainer. Dit apparaat biedt weerstand tijdens het inademen en dwingen je diafragma harder te werken. Dit type training kan je ademhalingsspieren versterken en je ademhalingsefficiëntie verbeteren.

Core stability training

Er bestaat een nauwe relatie tussen de spieren van de romp (core) en de werking van het diafragma. Wij vertellen je graag hoe een sterkere core bijdraagt bij het versterken van het diafragma:

 • Stabiliteit en ondersteuning: De spieren van de core, met name de diepliggende spieren zoals de transversus abdominis, de multifidus en de bekkenbodemspieren, spelen een cruciale rol bij het bieden van stabiliteit en ondersteuning aan de romp en de wervelkolom. Een sterke core zorgt ervoor dat de wervelkolom in een neutrale positie wordt gehouden, wat de juiste functie van het diafragma ondersteunt.
 • Ademhalingscontrole: De coördinatie tussen de spieren van de core en het diafragma is belangrijk voor een goede ademhaling. Een sterke core kan helpen bij het handhaven van de juiste lichaamshouding en -positie, wat de ademhalingsefficiëntie bevordert. Het stelt het diafragma in staat om optimaal te bewegen en de longen volledig te laten uitzetten en samentrekken tijdens de ademhaling.
 • Drukregulatie: De core spieren spelen ook een rol bij het reguleren van intra-abdominale druk (druk in de buikholte). Een goede controle over deze druk is belangrijk tijdens verschillende activiteiten, zoals tillen en hoesten. Het diafragma en de core spieren werken samen om de juiste druk te handhaven, wat belangrijk is voor een efficiënte ademhaling en het voorkomen van letsel.
 • Algehele lichaamsstabiliteit: Een sterke core is niet alleen gunstig voor de ademhaling, maar ook voor algemene lichaamsstabiliteit. Het helpt bij het handhaven van een goede lichaamshouding, verbetert de balans en vermindert het risico op blessures tijdens fysieke activiteiten.

Welke voordelen kent een getraind en sterk diafragma?

Een getraind en sterk diafragma, het gespierde membraan onder de longen dat helpt bij ademhaling, biedt verschillende voordelen voor de gezondheid en ademhalingsprestaties. Enkele voordelen hiervan zijn:

 • Verbeterde ademhaling: Een sterker diafragma kan dieper en efficiënter ademen. Dit betekent dat je meer zuurstof kunt opnemen en koolstofdioxide kunt afvoeren, wat essentieel is voor een goede werking van je lichaam.
 • Verminderde ademhalingsinspanning: Een sterker diafragma vermindert de inspanning die nodig is om te ademen, waardoor je minder snel vermoeid raakt bij fysieke activiteiten en beter bestand bent tegen kortademigheid.
 • Verbeterde uithoudingsvermogen: Een goed getraind diafragma kan je uithoudingsvermogen vergroten, waardoor je langer kunt sporten of fysieke activiteiten kunt volhouden zonder buiten adem te raken.
 • Betere houding: Een sterker diafragma kan je helpen om een betere houding aan te nemen, omdat het helpt bij de stabilisatie van de romp en de ondersteuning van de wervelkolom.
 • Stressvermindering: Diepe ademhaling met behulp van het diafragma kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat ontspanning bevordert.
 • Verbeterde spijsvertering: Een sterker diafragma kan de spijsvertering bevorderen, omdat het helpt bij de beweging van de buikorganen en de doorbloeding in het spijsverteringskanaal verbetert.
 • Betere stemcontrole: Voor mensen die veel praten of zingen, kan een sterker diafragma helpen bij een betere stemcontrole en projectie.

Conclusie

We kunnen stellen dat het diafragma een cruciale rol speelt in ons lichaam, met name in het proces van ademhaling. Dit platte, koepelvormige spiermembraan is verantwoordelijk voor het reguleren van onze inademing en uitademing, waardoor we zuurstof kunnen opnemen en koolstofdioxide kunnen afvoeren, wat essentieel is voor onze overleving en het goed functioneren van ons lichaam.

Daarnaast fungeert het diafragma als een scheiding tussen de borstholte en de buikholte, wat belangrijk is om te voorkomen dat organen uit de buikholte de longen kunnen verstoren tijdens de ademhaling. Het biedt ook stabiliteit aan de wervelkolom en ondersteuning aan de romp.

Het trainen van de core stability, met inbegrip van de spieren van de romp, kan bijdragen aan een sterker diafragma. Een sterke core helpt niet alleen bij het handhaven van een goede lichaamshouding en stabiliteit, maar ondersteunt ook de coördinatie en efficiëntie van de ademhaling. Het draagt bij aan de juiste lichaamshouding en -positie, reguleert de intra-abdominale druk en bevordert de algehele ademhalingscontrole.

Kortom, het begrijpen van het belang van het diafragma en het trainen van de core stability zijn beide waardevolle aspecten van de algehele gezondheid en welzijn. Een sterker diafragma en een goed functionerende core dragen bij aan een gezonde ademhaling en kunnen het dagelijks functioneren en presteren verbeteren. Het is echter raadzaam om professioneel advies in te winnen en de juiste technieken te volgen bij het trainen van het diafragma en de core om optimaal te profiteren en blessures te voorkomen.

De kracht van het diafragma
Bram van den Acker 3 november 2023
Deel deze post
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten