Adem halen is van essentieel belang. Stop je hier mee dan zul je het niet lang overleven. Gelukkig hoeven we hier niet over na te denken en gaat het allemaal automatisch. Dit allemaal wordt geregeld vanuit onze hersenstam. We ademen zuurstof in en koolmonoxide uit. Onze longen zijn nooit helemaal leeg er zit altijd lucht in waarmee gas uitgewisseld kan worden. De ademhaling ververst deze lucht. Gaswisseling vindt plaats in de longen (externe respiratie) en in het lichaam (interne respiratie). De ingeademde zuurstof wordt afgegeven aan het bloed. Het zuurstofrijke bloed wordt verder door het lichaam gepompt. Dit wordt gereguleerd in de longen. De longen bevinden zich boven het middenrif en lopen door tot het sleutelbeen. De rechterlong is verdeeld in drie oppervlakte, de linkerlong is verdeeld in twee. Doordat het hart ook aan de linkerkant zit is de linkerlong kleiner dan de rechterlong.
Bij ademhalen denk je aan je longen maar we moeten vooral het hart niet vergeten. Deze vormt samen met de bloedsomloop naar het lichaam en de bloedsomloop naar de longen, de kern om te kunnen ademen. De rechterhelft pompt van het lichaam naar de longen toe en de linkerhelft pompt van de longen naar het lichaam. De aorta zorgt voor zuurstofrijkbloed in het hele lichaam. Als het bloed door het hele lichaam is geweest komt het terug bij het hart. Het bloed van het bovenste gedeelte van het lichaam komt aan de bovenkant weer bij het hart terecht en het bloed van het onderste deel van het lichaam komt via de onderkant weer bij het hart. Via de longslagader wordt het bloed naar de longen gepompt. De longslagader splitst zich om naar de linker en de rechterkant van de longen te gaan. Nadat het bloed bij de longen is geweest komt het weer terug bij het hart.
In de longen wordt er zuurstof aan het hart toegevoegd. Dit zuurstof adem je in. De longslagader zorgt er voor dat dit zuurstofrijke bloed weer door het lichaam gepompt wordt. Het bloed van slagaders die in verbinding staan met de linkerlong stroomt altijd van het hart af omdat dit bloed zuurstofrijk is. Slagaders die in verbinding staan met de rechterkant van de longen vervoeren zuurstofarm bloed.
Linkerboezem: Zuurstofrijk bloed komt binnen, linkerkamer pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond.
Rechterboezem: Hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen, de rechterkamer pompt het zuurstof arme bloed naar de longen
De linkerkant van de longen bevat zuurstofrijk bloed en de rechterkant van de longen bevat zuurstofarm bloed. Dit bloed wordt rond gepompt door het hart. Het bloed komt steeds weer opnieuw bij de linker en rechter longen om zuurstof op te nemen en deze af te voeren in het lichaam.
Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: