Verder winkelen

Feiten over jouw ademhaling - het diafragma

Het diafragma is een belangrijke spier in het lichaam die een cruciale rol speelt bij de ademhaling. Het is een koepelvormige spier die zich onderaan de borstkas bevindt en die het borst- en buikgedeelte van het lichaam scheidt.

Wanneer het diafragma samentrekt, wordt de borstkas vergroot en wordt er lucht in de longen gezogen. Dit wordt inhalatie genoemd. Bij ontspanning van het diafragma wordt de borstkas kleiner en wordt lucht uit de longen geduwd. Dit wordt uitademing genoemd. Het diafragma is dus betrokken bij het reguleren van de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de zuurstof- en koolstofdioxidebalans in het lichaam. Bovendien kan het diafragma ook een rol spelen bij het ondersteunen van de organen in de borstkas en de buikholte, en kan het helpen bij het controleren van de druk in de buikholte bij bijvoorbeeld het tillen van zware voorwerpen.

diafragma2
diafragma21

Het trainen van het diafragma

Het trainen van het diafragma kan verschillende voordelen hebben voor de ademhaling en de algehele gezondheid. Een paar voordelen hiervan zijn:

  • Verbeterde ademhaling: Door het diafragma te trainen, maak je de spier sterker en vergroot je het vermogen om lucht in en uit de longen te halen. Dit kan leiden tot een betere ademhaling en meer zuurstofopname, wat kan resulteren in meer energie en uithoudingsvermogen. Wanneer je een betere uithoudingsvermogen hebt ben je in staat om meer uit het dagelijks leven te halen. Dagelijkse taken worden makkelijker en als sporter ben je in staat je sportprestatie te verbeteren.
  • Verminderde stress en angst: Diepe, gecontroleerde ademhalingsoefeningen die het diafragma betrekken, kunnen helpen de hartslag te verlagen, de bloeddruk te verlagen en de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam te verminderen. Dit kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en stress.
  • Versterkte kernspieren: Omdat het diafragma de kernspieren ondersteunt, kan het trainen van het diafragma bijdragen aan het versterken van de kernspieren en het verbeteren van de houding.
  • Verminderde kortademigheid: Het trainen van het diafragma is ook nuttig voor mensen met aandoeningen zoals astma of COPD, omdat het helpt om beter adem te halen en minder kortademig te zijn.

Wat gebeurt er met het diafragma als je deze traint

Wanneer je het diafragma traint, kan de spier sterker en efficiënter worden. Het trainen van het diafragma kan leiden tot:

  • Toename van spiermassa: Door regelmatig oefeningen te doen die het diafragma betrekken, kan de spiermassa toenemen. Dit leidt tot een sterker diafragma en een verbeterde ademhaling.
  • Verhoogde flexibiliteit: Naast het versterken van de spieren, kan het trainen van het diafragma ook leiden tot verhoogde flexibiliteit en mobiliteit. Dit helpt je om je ademhaling te verbeteren en je algehele houding te verbeteren.
  • Betere controle over de ademhaling: Het trainen van het diafragma helpt bij het ontwikkelen van een betere controle over de ademhaling. Door te leren hoe je je ademhaling kunt beheersen, kan je beter omgaan met stressvolle situaties en de symptomen van ademhalingsstoornissen verminderen.
  • Vermindering van kortademigheid: Mensen met aandoeningen zoals astma of COPD kunnen baat hebben bij het trainen van het diafragma, omdat het hen kan helpen om minder kortademig te zijn. Door het diafragma te versterken en te trainen, kunnen de longen efficiënter worden gebruikt en wordt de ademhaling verbeterd.
diafragma23
diafragma234

Conclusie

Kortom, het trainen van het diafragma kan leiden tot een verbeterde ademhaling, meer energie, een betere houding en een betere algehele gezondheid en welzijn. Bekijk ook eens deze video.

Nu weet je alles over het diafragma en wat het doet. Benieuwd hoe je het diafragma kan trainen en welke voordelen het voor jou heeft? Volg dan de online ademspierkracht cursus en ga op weg naar een betere algehele gezondheid.

Start jouw reis hier

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: